Naklov yeni arayüzü ile sizinle!
Mail bültenimize abone olarak en güncel dijital pazarlama ve etkinlik haberleri ilk size gelsin.

Recent Posts

admin Publised a post “Google Chrome SEO Eklentileri

11 ay ago

admin Publised a post “LSI Semantik SEO Nedir?

11 ay ago

admin Publised a post “GZIP Nedir? Ne İşe Yarar?

11 ay ago

admin Publised a post “Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?

11 ay ago

admin Publised a post “Off Page SEO Nedir?

11 ay ago

Meta Açıklama Nedir? Nasıl Yazılır?

Meta açıklama (meta description) bir web sayfasının içerdiği şeylerin kısa özetidir. Başlık etiketinin altında bulunan bu meta açıklama kısmı, belli kriterler göz önünde tutularak düzenlenir. Meta açıklamaları web sitelerinin başlıklarının altında bulunarak, sitenin içerisinde ne barındırdığı ile alakalı bir ya da iki cümleden oluşurlar. Bu da kullanıcıların bu sitede ne bulacakları konusunda onlar için yönlendirici olmaktadır. Kullanıcılar ile empati kurarak, yapılan aramanın sonucunda ne bulmak istediklerini değerlendirmek önemlidir.

Meta açıklama nasıl yazılır denildiğinde ilk olarak bilinmesi gereken konu başlık konusunun ne olduğudur. Sitenize gelecek olan kullanıcıların görünürde ilk karşılaştığı şeyler bu başlıklardır. HTML’de <head> bölümüne yerleştirilen iki seçenek vardır. Bunlardan biri başlık etiketi biri de meta açıklamasıdır. Meta açıklamaları, HTML’de uygun kodların arasında yazılır. Bu da siteniz hakkında tıklayacak olan kişilere kısa bir bilgilendirme konusunda önemlidir. Bunun yanında Google gibi arama motorlarının algoritmalarında kodlamanızı başarılı göstereceğinden sitenizi üst sıralara çıkaracak adımlardan biri olacaktır.

Meta Açıklama Yazımında Nelere Dikkat Edilir?

meta-aciklama-nedir.jpg (50 KB)

HTML kodları içerisine yerleştirilen bu meta açıklaması konusunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta, SEO’ya uyumlu olmasıdır. Arama motorlarında başlığın altında bulunan 50 ila 160 karakter arasındaki bu açıklayıcı yazılar, web sitesi içerisinde neler olduğu hakkında bilgi vermektedir. Meta açıklamasını oluşturan karakterler, Google’ın kısaltma özelliğine bağlı olarak ortalama bu kısalıkta yazılır. Optimal uzunluk olarak bilinen bu uzunluk hem Google algoritmaları için hem de SEO için uygundur.

Meta açıklamaları yazılırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bu konular, arama motolarında sizleri üst sıralarda çıkaracak seçenekler bakımından önemlidir. Bu da SEO’ya uyumluluk konusunu gündeme getirir. SEO, bir pastanın her yerine değen krema ise bu pastanın bir katmanı web siteniz, diğer katmanı da arama motorlarıdır. Bu anlamda kremayı ne kadar özenli bir şekilde işlerseniz, pasta da o kadar şık gözükecektir.

Google’ın sıralamalarında göz önüne aldığı faktörlerden biri olan meta açıklamaları, tıklama oranlarının artması konusunda siteleri ön plana çıkaran durumlar arasında yerini alır. Bu anlamda da meta açıklama yazımında dil kurallarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Az lafla çok şey anlatabileceğiniz bir alan olan meta açıklama bölümü, sitenizin giriş cümleleri olacaktır. Bu anlamda söz konusu alanın düzenlenmesinde tekrara düşmek ya da çeşitli yazım hataları yapmak sizleri geri planda bırakacaktır.

Bunun yanında arama motorlarının her zaman meta açıklamalarını kullanmadığını da bilmek gerekir. Yani meta açıklama kısmını elinizden geldiği kadar özenli bir şekilde oluşturmak kadar başlık etiketi ve diğer SEO içeriklerini de özenli bir şekilde oluşturmakta yarar vardır. Meta açıklamaları ne kadar orijinal olursa sitenizin arama motorlarındaki yükselişi de o kadar kalıcı ve hızlı olacak demektir.

Ücretsiz SEO Kontrol Listesini aldınız mı?